Har konsumenten rätt att delbetala?

I dag finns det i stort sett alltid möjlighet att delbetala både stora och små köp. När du beställer en pizza online kan du delbetala den eller ta den på faktura, köper du en bil kan du ta ett billån och ska du köpa hus kan du delbetala det i form av ett huslån. Men vad behöver du tänka på när det gäller avbetalningar och delbetalningar?

Om konsumenten inte betalar

Ibland kan det vara så att man låter en konsument betala, trots att betalningsförmågan inte är helt klar. Är det då så att konsumenten trots allt inte betalar kan det vara läge att kontakta Intrum som är ett inkassobolag. De har flera olika tjänster som erbjuds till företag som vill ha betalt.

Trygghet med delbetalning

En anledning till att många väljer delbetalning eller avbetalning är att man i regel kan få vara först. Då kan man se om det är fel på produkten innan man betalar. Det är i regel lättare att kunna hålla inne en betalning än att faktiskt få tillbaka pengarna i ett senare skede.

Delbetalning är en möjlighet

Delbetalning och avbetalning är en möjlighet, inte en rättighet. Om man har skulder sedan innan är det inte säkert att man får delbetala alls. Att delbetala ett köp är alltså inte något konsumenten har rätt till oavsett köpets storlek.