Importera varor från utlandet

I och med att internethandel är ett växande fenomen i hela världen har det blivit lättare än någonsin att hitta billiga produkter och sedan beställa hem dem. Men det är en hel del som du måste tänka på för att göra det lagligt. Tullverket informerar på sin hemsida vilka aktuella regler och bestämmelser som gäller vid import av varor från andra länder. När det gäller import från andra EU-länder behöver du inte betala några tullavgifter och proceduren är mycket enkel eftersom varor i de flesta fall får röra sig fritt inom EU.

Import som affärsidé

Girl's hands holding the package on the table.

Köp en Bluegaz gasolgrill z-3 eller något annat från en billig leverantör och sälj den dyrare i Sverige. En enkel men beprövad affärsidé. Om du vill kan du ta hem en hel container med ett stort antal likadana varor från Kina eller något annat billigt land. Innan du gör en sådan affärstransaktion är det mycket du behöver sätta dig in i. Det finns olika regler beroende vad du vill importera och vad du har tänkt göra med produkterna. Om du sysslar med förädling av råvaror behöver du en annan typ av tillstånd än om du bara har tänkt köpa varor billigt och sedan tjäna pengar på att sälja dem lite dyrare i Sverige eller valfritt EU-land. Glöm inte att du förväntas betala moms och tullavgifter vid de flesta affärer av det här slaget. På Tullverkets hemsida finns en praktiskt tjänst som låter dig räkna ut hur mycket du kommer att få betala i moms och tull för en viss vara som du är intresserad av.

Importera för personligt bruk

Om du vill importera enskilda föremål till dig själv så behöver du oftast inga tillstånd. Du förväntas dock betala moms och andra avgifter även om det finns en del undantag från detta. Instrument och annan utrustning som används vid vetenskapliga experiment kan vara tullfria och det samma gäller för hjälpmedel som funktionshindrade kan ha nytta av. Ofta är det tyvärr svårt att hitta internationella återförsäljare som bara levererar enskilda föremål. Det finns en minimigräns för hur lite du får beställa och det är en av anledningarna till att så få privatpersoner importerar. I den situationen kan det vara en bra idé att gå samman med vänner och bekanta och sedan dela upp ordern när den kommer till Sverige. Undvik att importera djur om du inte vet precis vad du gör. Bestämmelserna är rigorösa för djurimport och en stor del av all handel med djur är illegal. Även djurhudar, päls och produkter med eller av djurben är komplicerade och svåra att importera.