Hur länge bör ett kvitto sparas?

När man handlar en vara får man ofta erbjudande om ett kvitto. Många gånger tackar man nej till kvittot men är det verkligen så smart? Kvitton bör man faktiskt spara olika länge, beroende på vad de gäller. Beroende på vad man köper kan det faktiskt vara en bra idé att spara kvittot och faktiskt välja att ta ett kvitto i butiken. När man köper mat eller något man ska äta direkt är det många som inte tar kvittot, men tänk om man köper den där maten och så när man ska äta den är den möglig eller liknande? Har man då inget kvitto blir det svårt att reklamera varan. Även om det inte rör sig om stora summor kan det trots allt vara mycket retfullt att ha betalat pengar för något som man inte kan äta. Men det finns faktiskt andra typer av kvitton man ska spara. Det handlar inte alltid om varor man köper i butik.

Varför ska man spara kvitton?

När man köper en vara eller tjänst kan det ibland vara eller bli ett fel på det man köper. Dessutom kan kvitton från deklarationer och liknande vara värda att spara eftersom det lönar sig att klaga och påpeka felaktigheter även lång tid efter det att köpet eller deklarationen gjorts. Om man har köpt en TV kan den fungera riktigt bra i ett år, så kanske den plötsligt slutar fungera. Har man då kvar kvittot kan man enkelt kontakta det företag som sålt TV:n och reklamera den. Antingen kan man då få pengarna tillbaka eller så kan man få en ny, fungerande TV. Om man har anlitat en tjänst kan kvittot på tjänsten vara bra att spara om något problem skulle uppkomma i efterhand. Det kan till exempel vara så att det företag man anlitat dragit för mycket pengar eller så kan det ha varit ett oseriöst företag så man behöver kunna bekräfta att man haft en tjänst från dem samt hur länge. När det gäller till exempel lönespecifikationer är de också kvitton och de bör också sparas ifall något visar sig vara fel.

Hur länge ska man spara kvittona?

Kvitton bör sparas under olika tidsintervaller beroende på vad de gäller. Kvitton på varor ska sparas i tre år eftersom konsumentköplagen gäller i tre år. Detta gäller också kvitton på arbeten som reparation av bil eller andra föremål. När det gäller kvitton på betalda räkningar ska också dessa sparas i tre år. Underlag för deklaration ska sparas i sju år efter kalenderåret då deklarationen gjordes. Andra kvitton, till exempel på slutbetalda lån, kvitton på arbete på fast egendom – till exempel renoveringar eller tapetseringar ska sparas i tio år. Om man äger sitt hur och har betalat reparationer där bör man spara kvittona så länge man bor kvar i huset. När det gäller kvitton på fastighetsaffärer bör dessa sparas för evigt. När man säljer en fastighet har den nya köparen hela tio år på sig att återkomma till säljaren med krav på olika dolda fel. Det kan vara bra att skaffa särskilda lådor att lägga alla dokument i. klicka här för bra tips på hur man kan förvara dem på snyggt och säkert sätt.