Är det dags att renovera, bygga nytt, bygga till eller kanske uppföra en friggebod på tomten? Då finns det en hel del att tänka på inför projektet. Du har både rättigheter och skyldigheter att känna till. Kanske behöver du ta hjälp av en firma för att få jobbet eller en del av jobben gjorda. Om du ska anlita någon annan att bygga åt dig har du bland annat konsumenttjänstlagen och konsumentköplagen att luta dig tillbaka mot för att känna trygghet. Fortsätt läs här nedan för att få några goda råd på vägen!
Innan själva bygget kan börja behöver du en klar plan över vad det är du vill göra och hur du vill att slutresultatet ska bli. Du behöver göra en noggrann budget och där gäller det att du tar i lite i överkant. Det blir alltid lite dyrare än man först tror. Men med smarta och planerade inköp kan du ändå hålla dig till en bra prisbild. Ta offert från flera olika firmor som du känner förtroende för. Du kanske ska göra en mindre förändring, eller kanske uppföra en ny byggnad på tomten? Om du har enbostadshus eller tvåbostadshus får du bygga exempelvis en friggebod eller ett attefallshus på tomten. Tänk bara på att du först måste vända dig till byggnadsnämnden och få klartecken. När planering och budget är klart och du ingått avtal med de företag som du behöver få hjälp av är det bara att sätta igång!
För dig som anlitar hantverkare vid olika typer av byggnationer finns flera saker att tänka på. Ta reda på att företaget är seriöst, har F-skattsedel och ett gott rykte. Konsumentverket tipsar om att man ska använda skriftliga avtal, trots att man skyddas av lagen. Det är alltid lättare att bevisa vad man kommit överens om för villkor om det finns präntat i skrift än om det är muntligt avtal, även om muntliga avtal är bindande och tvingande av konsumenttjänstlagen. Hos bland annat Konsumentverket, Villaägarnas riksförbund och Sveriges Byggindustrier finns färdiga avtalsmallar som de tre instanserna tillsammans har tagit fram. Dessa rekommenderas att använda sig av.