Att returnera en vara

I Sverige har vi tack vare Konsumenträtten möjlighet att lämna tillbaka en vara eller häva ett köp om produkten eller tjänsten inte uppfyller förväntningarna. Konsumenträtt är till för att skydda konsumenterna i första hand, men omfattar även sälj-sidan av transaktionen.

Det finns många olika delar av Konsumenträtten, som till exempel bytesrätt. Enligt lagen kan butiken frivilligt erbjuda sina kunder möjlighet att byta en redan köpt vara mot något av samma värde, eller i utbyte mot ett tillgodokvitto i samma butik. Detta är dock inget som butikerna måste erbjuda, ocMature woman sitting in a car carrying shopping bagsh tydliga regler för bytesrätt och hur det fungerar om man vill returnera en vara ska helst stå på kvittot eller informeras om i samband med att köpet utförs. Detta gäller både köp i fysisk butik och köp på nätet.

Köpa nytt eller begagnat – vad gäller?

Det blir idag allt populärare att köpa saker på second hand-marknader av olika slag, såsom till exempel Blocket.se Att välja att köpa begagnat är bra ur både miljö- och konsumtionssynpunkt, men det är värt att notera att Konsumenträtten inte omfattar två privatpersoner som köper och säljer varor mellan varandra. Innan du genomför ett köp, oavsett om det gäller en ny eller begagnad produkt bör du ha koll på vad som händer om varan inte uppfyller dina krav och hur du går till väga om du vill häva köpet.

Returnera stora och små produkter

När du vill lämna tillbaka en mindre vara som en bok, en tröja eller ett par skor gör du ofta bäst i att helt enkelt ta med dig produkten tillbaka till butiken där du införskaffade den, och be om att få lämna tillbaka produkten och få pengarna tillbaka. Ta med dig kvittot och var noga med att läsa igenom det, för att försäkra dig om butikens regler angående just returneringar. För mindre produkter köpta online gör du oftast bäst i att returnera produkten i samma låda eller förpackning som den levererades i.

Om du dock köpt något större, som till exempel en säng eller ett bord kan det bli knepigare. Idag går det dock också utmärkt att köpa större varor som till exempel soffor online. När det kommer till returnering av större varor som just möbler av olika slag gör du bäst att kontakta butiken du köpte varan hos och fråga hur du bäst går tillväga.